miercuri, 9 iunie 2010

simbolul - cheia cunoasterii

Ne-am dezobişnuit să acordăm o mare importanţă lucrurilor mici, simple şi de aceea, uneori nu vedem că lucrurile mici sunt la baza celor mari şi adevărata esenţă înseamnă simplitate.
Simbolul, un element mic şi aparent este marea cheie şi marea poartă de intrare în lumea spiritualităţii. De ce? Pentru că ne arată cheia către esenţă, pentru că este chiar o cheie ce ne deschide lumea esenţelor, dar pentru aceasta este necesar să reînvăţăm să folosim şi să revalorizăm simbolurile şi acesta poate fi primul pas spre reintegrarea în sacru. Cunoaşterea şi revalorizarea simbolurilor, poate face ca toate învăţăturile care erau păstrate şi ocultate în temple, sub cheia simbolurilor, să se reveleze în viaţa cotidiană şi toate ştiinţele să se întoarcă în sacru, adică să se studieze în şcoli ceea ce înainte se studia doar în temple. Pentru moment să nu folosim cuvinte mari.
Atât în spiritualitate cât şi în viaţa cotidiană este necesar să revalorizăm simbolul şi să vedem în el poarta de acces către univers.
Oare, Simbolul este cheia care ne duce către univers? Oare cum un lucru atât de mic şi aparent neînsemnat poate face lucruri atât de mari? Să vedem ce este acest simbol şi de ce îi acordăm o atât de mare importanţă.
Specialiştii în publicitate, artiştii, dansatorii, etc. pot accesa nivelul emoţional al fiinţelor umane în forme calme şi raţionale, iar aceasta se poate realiza într-un mod foarte simplu prin folosirea simbolurilor.
Suntem occidentali şi pentru noi noţiunea de simbol este ceva complicat, izolat într-o zonă complicată şi solemnă, unde rareori vine cineva să o viziteze, poate doar nişte curioşi interesaţi de arta medievala sau de alte chestii vechi şi complicate.
Orice om foloseste zilnic simbolismul fara să ştie, deoarece cuvintele şi gesturile sunt …, neaşteptat, simboluri. Pentru a avea o reprezentare foarte plastică ne vom întoarce la Aristotel, care afirma: Cuvântul câine nu muşcă! Deşi, pentru mulţi cuvântul câine se identifică, în mod simbolic, cu muşcătură. Dacă transferul nu are loc, ceea ce pare să presupună şi Aristotel, simbolul şi-a pierdut sensul. Cave canem lupus est!
De fapt simbolul nu este folosit doar în ocazii deosebite, dar tocmai această folosinţă zilnică îi ascunde marea sa valoare, deoarece rolul simbolismului constă, tocmai, în a exprima orice idee într-un mod accesibil pentru toata lumea. Însă, pentru mintea occidentală, ceva este valoros dacă este complicat sau foarte scump, aşa că simbolul a ascuns de secole tainele iniţiaţilor, iar omul obişnuit îl consideră ceva … mult prea departe şi prea complicat pentru sufletul său. Deşi, de cele mai multe ori ceea ce ne dorim se află foarte aproape de noi, însă noi ne împiedicăm de Adevăr şi … pur şi simplu mergem mai departe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu