sâmbătă, 30 octombrie 2010

DANSUL LUI SHIVA



Dansul este o formă străveche de magie. Prin dansul spiritual şi conştient dansatorul ajunge să devină o fiinţă înzestrată cu capacităţi paranormale, ca şi personajele pe care le interpretează. În dansul spiritual personalitatea dansatorului este transformată complet.
Ca şi alte practici spirituale dansul spiritual induce stări de transă, extaz, experienţa divinului, realizarea divinităţii propriei naturi şi în final realizarea completă a esenţei divine şi dizolvarea în aceasta.
Ca o practică spirituală dansul a înflorit în tradiţii ca urmare a unor austerităţi, a unei practici spirituale asidue, a postului, a meditaţiei, a exerciţiilor respiratorii şi a unei interiorizări foarte profunde. Toate acestea sunt necesare, deoarece nimic din ceea ce nu este realizat în interior în mod profund nu poate fi manifestat în exterior la modul conştient, explicit. Nici o fiinţă nu poate manifesta în exterior mai mult decât este ea conştientă.
Dansul este un act de creaţie. El realizează o nouă situaţie, trezind în dansator personalitatea sa ocultată şi natura sa cea mai profundă. Dansul are o funcţie cosmogonică deoarece trezeşte energiile adormite, iar după aceea poate modela lumea exterioară.
În tradiţia indiană Shiva Nataraja esta Dansatorul Cosmic la o scară universală. În această ipostază a Sa, Shiva face să se manifeste energia eternă. Universul şi toate creaturile sunt efecte ale dansului său veşnic.
Shiva Nataraja "Regele sau Stăpânul dansului cosmic". SHIVA este suveranul suprem al jocului sau dansului creaţiei, dar totodată El este maestrul absolut al scenei universale (MACROCOSMOSUL) pe care se desfăşoară acest dans (joc DIVIN-iluzoriu). Dansul cosmic al lui SHIVA este de fapt o reprezentare dinamică a celor 5 acţiuni fundamentale ale sale: 1) creaţie, 2) conservare, 3) distrugere, 4) ocultare (încarnare) şi 5) graţie (eliberare).
Cele mai celebre reprezentări ale lui NATARAJA îl prezintă pe SHIVA fixându-l triumfător cu un picior pe demonul MUJALAKA, simbol al ignoranţei şi al lumii egoiste şi profane, în timp ce celălalt picior ridicat simbolizează starea de conştiinţă superioară (cea a lumii transcendente). Dansul se desfăşoară în sânul materiei, în corporalitate sau formă, atât la nivel individual cât şi la nivel cosmic (MACROCOSMIC).
Cercul de flăcări în mijlocul căruia se află SHIVA NATARAJA semnifică simbolic roata ansamblului forţelor naturii, în contrast cu dansul înţelepciunii transcendente a lui SHIVA. În unele lucrări, acest dans cosmic este asimilat cu PRANAVA (AUM).
Dansul lui Shiva Nataraja se numeşte Ananda Tandavam – fiind scopul final al oricărui yoghin, de a duce corpul şi sufletul împreună, paradis şi pământ împreună, imanenţă şi transcendenţă, dar şi transcenderea condiţiei umane într-un mod care poate fi vizibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu