vineri, 3 iunie 2011

Criză sau oportunitate?


În societatea de azi, cei care au informaţiile şi mijloacele de a comunica sunt precum regii de odinioară: deţin puterea. John Kenneth Galbraith scria: „Banul este combustibilul societăţi industriale. Dar în societatea bazată pe informaţie, combustibilul, puterea sunt reprezentate de cunoaştere. Este evidentă o nouă structură socială: clasa celor care posedă informaţia şi cei care trebuie să funcţioneze pe baza ignoranţei. Această nouă clasă îşi trage puterea nu din bani, nici din terenuri, ci din cunoaştere."
În zilele noastre, secretul puterii este la îndemâna noastră, a tuturor. Dacă în vremurile medievale nu erai rege, nici că puteai deveni prea uşor. Dacă la începutul revoluţiei industriale nu aveai capital, şansele să-l obţii erau destul de reduse. Dar în ziua de azi, orice puştan îmbrăcat în jeans poate crea o corporaţie care să schimbe faţa lumii. În lumea modernă, informaţia nu este numai apanajul regilor.
Cei care au acces la anumite forme de cunoştinţe specializate se pot transforma pe ei înşişi şi, în multe privinţe, întreaga noastră lume.
Este necesar să ne aducem aminte că viaţa noastră este determinată de felul în care comunicăm cu noi înşine. În lumea modernă, calitatea vieţii este dată de calitatea comunicării. Ceea ce ne imaginăm şi ceea ce ne spunem în sinea noastră, cum ne mişcăm şi cum ne folosim muşchii corpului şi expresia chipului nostru vor determina cât vom folosi din ceea ce ştim. Modul în care suntem conştienţi de ceea ce gândim despre noi ne influenţează direct viaţa şi cariera.
Oare ce au în plus oamenii cu realizări extraordinare? La o privire mai atentă se dovedeşte că marele har pe care îl au oamenii cu realizări extraordinare este capacitatea de a acţiona şi de a comunica armonios şi eficient.
Comunicare are loc sub două forme, care ne modelează viaţa noastre. Este vorba, de comunicarea interioară: acele lucruri pe care ni le imaginăm, ni le spunem şi le simţim în sinea noastră.
Apoi comunicarea exterioară: cuvinte, tonalităţi, expresii faciale, atitudini ale corpului nostru şi acţiuni fizice prin care comunicăm cu lumea noastră exterioară. Fiecare act de comunicare pe care îl facem reprezintă o acţiune, o cauză pusă în mişcare, iar toate comunicările au un efect anume asupra noastră şi asupra altora.
Comunicarea inteligentă înseamnă putere. Orice fel de comportament şi de sentimente îşi află originea într-o formă de comunicare. Cei care afectează gândurile, sentimentele şi acţiunile celor mai mulţi dintre noi sunt cei care ştiu cum să folosească acest instrument al puterii.
Gândiţi-vă la oamenii care au schimbat lumea în care trăim: Mahatma Gandhi, John F.Kennedy, Martin Luther King, Jr., Franklin Delano Roosevelt, chiar şi Hitler. Ceea ce aveau în comun toţi aceştia era faptul că erau maeştri în arta comunicării. Ei erau în stare să scoată viziunea din mintea lor - indiferent dacă aceasta era să transporte oameni în spaţiu sau să creeze un al Treilea Reich încărcat de ură - şi să o comunice altora cu atâta fidelitate încât puteau influenţa felul în care masele gândeau şi acţionau. Ei au schimbat lumea prin puterea lor de comunicare.
Nivelul măiestriei voastre în comunicare cu lumea exterioară va determina nivelul succesului cu alţii - din punct de vedere personal, afectiv, social şi financiar. Ceea ce este şi mai important, nivelul succesului pe care îl trăiţi înlăuntrul vostru - fericirea, bucuria, extazul, dragostea sau orice altceva vă doriţi - este rezultatul direct al modului în care comunicaţi cu voi înşivă. Felul în care simţiţi nu este rezultatul a ceea ce se întâmplă în viaţa voastră - ci interpretarea a ceea ce se întâmplă. Vieţile oamenilor realizaţi ne-au demonstrat în repetate rânduri felul în care calitatea traiului nostru este determinată nu de ceea ce ni se întâmplă, ci de modul în care reacţionăm la ceea ce ni se întâmplă.
Doar tu poţi decide ce să crezi şi cum să acţionezi pe baza căilor pe care le alegi pentru a-ţi înţelege viaţa. Nimic nu are vreun rost în afară de rostul pe care îl atribuim noi.
Nu lipsa resurselor exterioare ne împiedică să reuşim ci lipsa resurselor interioare, a bunei comunicări cu sufletul şi subconştientul nostru ne împiedică să ne transformăm visele în realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu