duminică, 19 septembrie 2010

IMBRATISAREA- SIMBOL AL IUBIRII NECONDITIONATE



In societatea agitata in care traim azi, putini dintre noi mai au timp de imbratisari.
Fara sa stim, adesea adoptam un comportament schizoid, ne confesam unor prieteni virtuali si nu mai avem timp de mangaieri si tandrete. Dar, la fel de putini dintre noi stiu cate ceva despre puterea tamaduitoare a imbratisarilor. Daca, de pilda, vi s-ar spune ca o imbratisare poate ajuta un supravietuitor al unui lagar de concentrare sa-si pastreze speranta si sa creada ca exista cineva caruia ii pasa de suferinta sa, ati crede? Ati exclama poate: "cat cinism?!"... Dar chiar acesta este adevarul, testat stiintific de un grup de studenti musulmani care au imbratisat o femeie evreica, supravietuitoare a lagarului de concentrare de la Auschwitz.
Dupa ce si-a depanat amintirile dureroase grupului de studenti veniti sa o viziteze la Muzeul Holocaustului din Melbourne (Australia), femeia, care avea un numar tatuat pe umar, a fost coplesita de gestul facut de tineri, o simpla imbratisare. Si totusi, expertii in psihologie comportamentala sustin ca un astfel de gest, desi simplu, are efecte extrem de complexe la nivel afectiv si relational, fiind chiar o tehnica de vindecare a unor traume emotionale.
"Imbratisarile produc o stare de bine si sentimentul de protectie, siguranta, incredere si speranta, fiind un redutabil 'medicament' in domeniul traumelor psihice" - sustine dr. Paul Valent, expert psihiatru in tulburarile afective. El a explicat ca imbratisarea, atingerea umana in generala, este esentiala pentru viata si sanatate, iar cercetarile au dovedit pe deplin aceasta axioma. In urma unui studiu privitor la efectele atingerii asupra sanatatii umane, realizat de Institutul din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii din Miami (SUA), s-a descoperit ca, in medie, bebelusii care sunt mangaiati 15 minute de doua ori pe saptamana plang mai putin, iau in greutate mai repede si sunt mai sociabili decat cei care nu sunt mangaiati. Totodata, s-a constatat ca sugarii nascuti prematur si care au beneficiat de terapie prin masaj de cateva ori pe zi au castigat in greutate cu 47% mai rapid si au parasit spitalul cu sase zile mai devreme decat alti bebelusi aflati in centrele de neonatologie.
Un alt studiu, realizat in 1999 de cercetatorii din cadrul Universitatii Virginia, a scos in evidenta faptul ca la pacientii varstnici crizele de anxietate si cele algice s-au redus semnificativ dupa cateva sedinte de terapie prin atingere. In acelasi context, specialistii de la Universitatea din Carolina de Nord au stabilit in 2005 ca femeile isi normalizeaza valorile tensiunii arteriale dupa ce isi imbratiseaza partenerii.
"Nevoia de a fi iubit si apreciat este una dintre nevoile extrem de importante ale fiintei umane - sustin cercetatorii - pentru ca acest tip de nevoie ofera in plan afectiv stabilitate si echilbru, stari indispensabile pentru realizarea altor nevoi statuate in clasica piramida maslowiana".
Concluzia? Chiar daca sunt persoane mai putin dispuse sa accepte contactul fizic, imbratisarea are mai multe semnificatii decat un simplu gest de salut sau de felicitare.
Imbratisarea este o forma de apropiere si sustinere, este un gest de afectiune si prietenie, este o dovada de iubire, atasament si devotament. Asadar, specialistii ne dau un sfat: "deschideti-va bratele catre cineva care are nevoie de o imbratisare si oferiti-o fara ezitare! S-ar putea sa primiti cel putin doua imbratisari in schimb".
Deepak Chopra scria: „Pentru a declanşa procesul de vindecare, trebuie să treci de nivelele grosiere ale corpului fizic – de celule, ţesuturi, organe şi sistemele fiziologice – şi să ajungi la punctul de intersecţie a minţii cu materia, acolo unde conştiinţa chiar poate influenţa corpul”. Eu cred cu convingere că există un asemenea punct în care conştiinţa şi materia se intersectează şi consider că această joncţiune se produce pe nivelul cuantic (subatomic). Consider, de asemenea, că această fuziune între minte şi materie este posibilă numai prin iubire şi prin intenţie. Prin controlarea puterii înnăscute a iubirii noastre, noi ne putem activa singuri procesul de vindecare a propriului corp, într-o manieră dinamică şi pozitivă. De la ADN la oase, toate celulele şi toate sistemele fiziologice reacţionează la vibraţia vindecătoare a iubirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu