miercuri, 18 noiembrie 2015
Cele 8 principii morale ale Codului Bushido, după care trăiau samuraii. De ce i-a interzis modernitatea?
http://www.activenews.ro/cultura/Cele-8-principii-morale-ale-Codului-Bushido-dupa-care-traiau-samuraii.-De-ce-i-a-interzis-modernitatea-124639
Codul Bushido este ceea ce azi am numi "modul de viață al samurailor", adică acea clasă militară nobilă din epoca medievală și din începutul modernității Japoniei.
Drepturile samurailor au fost abolite odată cu modernizarea, în stil occidental a Japoniei, dar ei nu au dispărut din memoria colectivă a niponilor. Stilul de viață al samurailor japonezi, bushido, a devenit subiect de carte și de film.
Una din aceste cărți a fost scrisă de Inazo Nitobe și se intitulează "Bushido: Sufletul Japoniei". Volumul a fost lansat în 1899 în Statele Unite ale Americii și a avut un succes nebun. Spre exemplu, președintele SUA Teddy Roosevelt a fost unul din marii fani ai volumului, cumpărând nu mai puțin de 60 de exemplare, pentru a le împărți familiei și prietenilor. Chiar și azi, pe celebrul site amazon.com, volumul este printre bestseller-urile anului 2015!
În carte, autorul descrie și adună la un loc cele opt principii ale codului Bushido, stilul de viață al samurailor.Iată-le:
1. Corectitudinea
Codul Bushido afirmă că Dreptatea este cea mai puternică virtute a samuraiului. Unul dintre samuraii cei mai cunoscuți o descrie astfel: "Rectitudinea este puterea unui individ de a se decide asupra unui mod de acțiune în concordanță cu rațiunea, fără renunțări; a muri când este timpul să mori, să lovești atunci când e timpul să lovești". Un altul o descrie așa: "Dreptatea este osul care dă fermitate și statură. Fără oase, capul nu poate rămâne în vârful coloanei, și nici mâinile nu s-ar mișca. Deci fără corectitudine, nici talentul și nici învățarea nu pot transforma firea umană într-una a samuraiului".
2. Curajul
Codul Bushido distinge între vitejie și curaj: "Curajul este demn de a fi numit între virtuți numai dacă este exercitat în numele Dreptății. În scrierile sale, Confucius spune: A percepe ceea este drept și a nu face dezvăluie o lipsă de curaj. Mai pe scurt: Curajul înseamnă a face ceea ce este drept".
3.Binefacerea sau milostenia
Un om investit cu puterea de a comanda și de a ucide este de așteptat să demonstreze aceeași putere extraordinară în binefacere și milă: "Dragostea, mărinimia, afecțiunea pentru alții, compătimirea și mila sunt trăsături ale Binefacerii, cel mai înalt atribut al sufletului uman. Atât Confucius cât și Mencius au spus des că cea mai importantă atribuțiune a unui conducător este mila".
4.Politețea
A discerne între servilism și politețe poate fi dificil pentru un vizitator oarecare al Japoniei, dar pentru un bărbat adevărat, politețea are rădăcinile în binevoință: "Politețea și bunele maniere au fost observate ca fiind trăsături japoneze. Dar politețea ar trebui să fie expresia unei griji binevoitoare pentru sentimentele altora. Este o virtute sărăcioasă dacă e motivată doar de teama de a nu ofensa gusturile altora. Cea mai înaltă formă a Politeții se apropie de dragoste".
5.Onestitatea și sinceritatea
Conform lui Nitobe, adevărații samurai au disprețuit banii, crezând că "oamenii trebuie să le poarte pică banilor, pentru că bogăția încurcă înțelepciunea". De aceea, copiii samurailor de rang înalt erau crescuți să creadă că a vorbi despre bani este de prost gust și că ignoranța în privința diferitelor valori ale monedelor arată bună creștere: "Bushido încuraja cumpătarea, dar nu din motive economice, cât pentru a avea exercițiul abstinenței. Luxul era considerat o amenințare la adresa bărbăției și umanității și simplitatea cea mai severă era cerută clasei luptătorilor...mașina de numărat și abacul era urâte".
6. Onoarea
Deși codul Bushido se ocupa în principal cu profesia de a fi soldat, este la fel de adevărat că se referea și la comportamentul non-marțial(combativ). Simțul onoarei, o conștiință vie a demnității și valorii personale îi caracteriza pe samurai. "Teama de rușine atârna ca o sabie deasupra capului fiecărui samurai...A te ofensa la cea mică provocare era ridiculizată. Așa cum spunea vorba populară: Adevărata răbdare înseamnă să suporți ceea ce este de nesuportat".
7.Loialitatea
Realitățile economice au dat o lovitură loialității organizaționale în întreaga lume( Autorul remarcă aceasta la anul 1900! - n.r.). Chiar și așa, bărbații adevărați rămân loiali către cei cărora le sunt datori: "Loialitatea față de un superior era cea mai distinctivă virtute a erei samurailor. Fidelitatea personală există în tot felul de oameni: o bandă de hoți de buzunare jură fidelilate liderului ei. Dar numai în codul Onoarei Cavalerești, loialitea are o importanță capitală".
8. Caracter și auto-control
Bushido învață că oamenii ar trebui să se poarte în concordanță cu un standard moral absolut, unul care transcende chiar logica. Ce este bine este bine și ce este rău, este rău. Diferențele dintre bine și rău sunt date, nu subiecte supuse dezbaterii sau justificărilor de tot felul. Finalmente, este obligația oricărui bărbat să-și învețe copii standarde morale, prin însuși comportamentul său. "Primul obiectiv al unui samurai este acela de a-și întări caracterul. Facultățile prudenței, inteligenței și dialecticii erau mai puțin importante. Superioritatea intelectuală era prețuită, dar samuraiul era, în esență, un om al acțiunii", scrie autorul.
Ultimul conflict militar în care samuraii au fost implicați s-a petrecut în 1877 și este cunoscut drept Bătălia de la Shiroyama.
marți, 30 iunie 2015
Vindecare ULUITOARE: Cum i-au redat BISERICA și rugăciunile sănătatea acestui om
Avea 56 de ani când a aflat că are un cancer galopant și nicio speranță de vindecare. Dar nu a renunțat nicio clipă să se roage și biserica pe care renovat-o cu ultimele puteri l-a readus la viață.
De ani de zile, Greg Thomas se odihnea aproape în fiecare zi pe treptele unei biserici dărăpănate din Montgomery, statul Minnesota. În primăvara anului 2009 a aflat, însă, că este grav bolnav de cancer. De luni de zile, se chinuia cu dureri de cap, cu amețeli și dureri puternice de maxilare. Boala avansa prea rapid, iar medicii nu aveau nicio soluție. A făcut numeroase ședințe de radioterapie și chimioterapie, dar nimic nu părea să îl ajute.
Greg și-a întețit vizitele la biserica abandonată, să se roage pentru sănătate și pentru o clipă de speranță. ”Stăteam în fața bisericii, într-o seară, și mă rugam Domnului. Am început să mă uit cu mai multă atenție la pereți”. Era într-un stadiu avansat de degradare. ”Înainte să plec din lumea asta, aș vrea să las ceva în urmă pentru tine, Doamne!” – își aduce aminte Greg. Atunci i-a venit gândul bun să renoveze biserica, să repare pereții decojiți și spărturile din acoperișuri prin care pătrundea ploaia. Treptele de la intrare erau sparte, iar podeaua putrezită pe alocuri. Clădirea avea mare nevoie de renovare, dar preoții nu aveau suficiente fonduri pentru ea. Greg Thomas a vorbit cu parohul și l-a rugat să îl lase să renoveze biserica, atât cât îl mai țin puterile. În schimb, nu își dorea decât un singur lucru, cheia de la intrare, să vină să se roage oricând simțea nevoia. Cu toate că era slăbit de boală, nimeni nu i-a putut refuza această rugăminte.
Nu a mai avut nevoie de medicamente
Bărbatul a început să lucreze convins fiind că în urma lui trebuie să rămână o lucrare pe care comunitatea să o aprecieze peste ani. Biserica era abandonată și încuiată de ani de zile, plină de păianjeni și praf. Pe măsură ce curăța pereții și îi zugrăvea, pe măsura ce scotea din biserică lemnul putrezit și aducea scânduri noi, se simțea tot mai bine și mai puternic. După câteva luni, nu a mai avut nevoie nici de medicamentele împotriva durerii pe care le lua. ”Oncologul meu era uimit”, declara Greg. ”Îmi spunea: orice ai face, fă în continuare, nu te opri!” Pe măsură ce biserica se schimba și se curăța de vechituri, pe măsură ce spărturile și crăpăturile erau reparate, tumorile lui Greg, care se întinseseră în gât și în zona capului, se micșorau. După 4 ani în care fusese nevoit să mănânce doar hrană lichidă, cu ajutorul unui tub, Greg a scăpat de supliciu și a început să mănânce din nou hrană solidă. Medicii au declarat remisia totală, tumorile au dispărut complet și este considerat vindecat. Iar biserica și-a recăpătat gloria de altădată, după cum notează libertateapentrufemei.ro.
http://www.evz.ro/vindecare-uluitoare-cum-i-au-redat-biserica-si-rugaciunile-sanatatea-acestui-om.html
luni, 30 martie 2015
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
http://www.formula-as.ro/2015/1158/spiritualitate-39/calugarul-neamt-de-la-manastirea-radu-voda-din-bucuresti-18952
Dumnezeu cel nedrept</b>
Fetiţa avea doar opt ani. Îşi aminteşte asta foarte bine, de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Fusese infectată cu SIDA încă de la naştere, aşa cum se întâmplă adesea în India, ţară în care peste două milioane de adulţi suferă de această boală. Urma să moară, la fel cum muriseră şi părinţii ei. Ştia ce urmează, ştiau şi cei din aşezământ, măicuţele care o îngrijeau, tinerii care lucrau acolo ca voluntari. Ştiau că nu o puteau ajuta cu nimic, pentru că boala asta nu iartă pe nimeni. Nici măcar pe copii. Dar, în mijlocul suferinţelor şi mizeriei, când toţi ceilalţi se lăsaseră pradă deznădejdii, copiliţa de opt ani era fericită şi senină.
"Într-o zi, ne-am adunat cu toţii în jurul patului ei şi plângeam. Ea s-a uitat liniştită la noi şi ne-a zis: «Nu mai plângeţi, pentru că eu mă duc acasă!». Am simţit atunci că-mi explodează inima de durere! Pentru mine, cuvintele acestea au fost prea mult! Eram doar un adolescent de 18 ani, fascinat de budism, iar această întâmplare mă aşeza faţă în faţă cu miezul suferinţei umane. Am simţit cum se sfărâmă inima în mine de milă. De ce există atâta durere pe lume?, m-am întrebat. De ce permite Dumnezeu ca o fetiţă nevinovată să moară de o boală incurabilă? Cu ce a greşit? În momentul acela, nu m-a mai mulţumit răspunsul budiştilor, cum că fetiţa aceea făcuse un rău în altă viaţă şi acum era pedepsită de legea karmică. Mi se părea că un Dumnezeu care acţionează doar pe baza karmei e nemilos. Şi atunci am început să mă îndepărtez de budism şi hinduism şi am început să citesc din nou Biblia. Doar în creştinism, în special în creştinismul ortodox, am aflat că Dumnezeu este iertător, este numai iubire şi milă. Această întâmplare, cu fetiţa aceea, care până la urmă a murit acolo, în aşezământul din India, a fost un moment-cheie în viaţa mea."
Casa transformată în templu
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
"Hare Krishna, hare Krishna,/ Krishna Krishna, hare hare/ Hare R?ma, hare R?ma,/ Rama Rama, Hare Hare!" Soarele nu apuca niciodată să se ridice la orizont, când locuinţa domnului Karthaus din Argestorf, un sătuc aflat în apropiere de Hanovra, se transforma într-un mic templu de rugăciune budist. Ritualul începea dimineaţa la ora 5. Domnul Karthaus recita Maha Mantra, încercând să se contopească prin meditaţie şi devoţiune cu zeul Krishna.
Micuţul Niman (numele de botez al părintelui Chiril) a crescut în această atmosferă. Mama sa, o protestantă evlavioasă, citea din Biblie şi se închina în faţa unui crucifix şi a unei statuete a Maicii Domnului, iar tatăl, care se convertise încă din tinereţe la hinduism şi făcea parte din Mişcarea Hare Krishna, citea din Bhagavat-Gita şi cânta mantre din zorii zilei.
"Am crescut în Argestorf, unde părinţii mei locuiesc şi acum. Este un mic sat, aflat într-o zonă rurală, aproape de Hanovra. Am avut o copilărie foarte frumoasă, m-am jucat mult afară, am petrecut foarte mult timp în pădure. Pe Dumnezeu l-am simţit tot timpul aproape. Vorbeam cu El încă de mic copil, îi spuneam totul, ca unui prieten. Pentru mine, El era foarte real, însă îmi aduc aminte că mereu am avut în suflet o nelinişte. Voiam să-L cunosc mai bine... Imaginaţi-vă că în casa noastră era o statuie a lui Budha, una a lui Krishna şi o alta a Sfintei Fecioare Maria. Mama, la masă, spunea rugăciunea creştină, iar tata se ruga în fiecare dimineaţă lui Krishna. Aşa că mi-am pus întrebarea încă de atunci: «Care este credinţa adevărată?» O întrebare pe care am adresat-o tuturor religiilor mari, fără să simt că am găsit adevărul."
India
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
În anii de voluntariat la Paris
Când Niman a împlinit 16 ani, tatăl şi-a luat cu el băiatul în India. Niciodată nu i-a impus nimic, nu i-a cerut să respecte nicio religie anume, dar a încercat să-l ajute să le cunoască mai bine. Au mers împreună la mai multe ashram-uri, au vizitat temple, s-au închinat în faţa tuturor zeilor hinduşi, au dansat în faţa lor, au meditat, s-au rugat. Dar Niman nu se simţea împlinit. India, cu culorile, miresmele şi viaţa ei plină de freamăt l-a fascinat, dar nu l-a vrăjit. În final, au ajuns la Dharamsala, în partea de nord-vest a ţării, acolo unde se află diaspora tibetană şi unde l-au întâlnit chiar pe Dalai-Lama.
"Am luat binecuvântare de la el, dar nu i-am pus nicio întrebare. Mă simţeam atras de budism şi mi-am spus că atunci când voi fi suficient de matur, mă voi retrage într-o mânăstire, ca să urmez calea lui Sakyamuni. Dar după doi ani, mi s-a oferit posibilitatea să practic voluntariatul social chiar în India. Am plecat bucuros, convins că voi putea aprofunda şi budismul. Aveam 18 ani şi dorinţa de a face ceva concret pentru ceilalţi, de a ajuta. În naivitatea mea, credeam chiar că pot să schimb eu lumea, să fac din ea un loc mai bun, mai frumos. Aici am avut acea experienţă cu fetiţa bolnavă de SIDA, despre care v-am povestit, şi n-am mai fost atât de sigur că vreau să devin un călugăr budist. Aşa că am început să mă apropii din nou de creştinism, să citesc Biblia şi să mă rog. Dar schimbarea totală avea să vină prin ortodoxie, mai precis, prin ortodoxia românească."
Un cântec despre Iisus
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
Totul a început într-o zi, când Iisus i-a vorbit printr-un cântec aparte. I l-au cântat doi români pe care i-a întâlnit la un centru din Franţa, într-o seară, când tinerii de acolo au vrut să-şi prezinte ţara din care veneau. Toţi erau activişti sociali. Românii au ales să psalmodieze o cântare bisericească, sperând să transmită prin ea ceva din tradiţia noastră străveche, din creştinismul satelor româneşti. Niman a ascultat cântecul ca vrăjit. Nu mai auzise niciodată aşa ceva. O muzică aşa de duioasă şi de profundă. Era primul lui contact cu ortodoxia. S-a decis pe loc să vină în România, să lucreze ca voluntar într-un centru social din Bucureşti, care se ocupa de copiii străzii. Aşa a ajuns la slujbă la Mânăstirea Radu Vodă, unde sufletul i s-a lipit de frumuseţea lui Hristos, venită în lume prin icoanele, cântările, veşmintele şi rânduielile străvechi bizantine.
"Prima slujbă la care am asistat a fost o vecernie. Nu ştiam niciun cuvânt în limba română, dar am rămas foarte impresionat. Mi-am pus atunci întrebarea: «Oare ăsta este adevărul? Am ajuns, oare, în sfârşit, la capătul căutărilor mele?». Acum, când le mai povestesc celor din Germania că o slujbă mânăstirească ortodoxă, mai ales în post, poate dura chiar şi cinci-şase ore, ei sunt impresionaţi şi nu înţeleg cum rezistăm noi atâta timp. Dar mie nu mi se pare greu, pentru că simt că slujba ortodoxă este foarte dinamică, nu e statică. Dacă asist la o slujbă luterană sau catolică, stau în banca mea, ca la un teatru unde vin să asist. Pe când, la ortodocşi, este o trăire deosebită, e foarte multă viaţă! Noi nu privim slujba din exterior, noi facem parte din ea. Pentru că asta este până la urmă biserica - nu e numai preotul, sau numai călugării sau numai strana care cântă. Nu, toţi formăm biserica şi participăm la slujbă prin rugăciune, prin închinare, uneori şi prin cântare.
La toată această atmosferă contribuie foarte mult şi icoanele bizantine. În bisericile catolice, icoanele sunt mai mult opere de artă, le lipseşte latura spirituală, iar la luterani, icoanele au fost scoase din biserici în timpul reformei. La ortodocşi, icoana este mereu prezentă ca o fereastră către Dumnezeu, care ne ajută în vorbirea cu El. Omul are nevoie de ceva palpabil, şi când vorbim de Dumnezeu ca de ceva abstract e foarte greu să înţeleagă credincioşii; dar când am o icoană în faţă, ea mă ajută să mă gândesc la Dumnezeu, să stau de vorbă personal cu El, să am o legătură concretă cu El. Cred că de aceea, mai ales în ultima vreme, au început să apară icoane ortodoxe şi în bisericile luterane şi catolice. E şi acolo o dorinţă de autentic, o căutare a începuturilor bisericii, pentru că icoanele au existat încă din primele secole ale creştinismului."
Rugăciunea inimii
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
Biserica Mânăstirii Radu Vodă
- A existat o întâmplare, un moment special care v-a determinat să optaţi pentru ortodoxie?
- După slujba vecerniei de la Radu Vodă, despre care v-am povestit, am avut dorinţa să vorbesc cu un preot, să aflu mai multe despre ortodoxie. Şi l-am întâlnit aici pe părintele Policarp, cu care am discutat, iar dânsul m-a ghidat în căutările mele. Când m-am întors în Germania, am început să citesc ceea ce părintele mi-a recomandat. L-am descoperit atunci pe Sfântul Siluan Atonitul, care e tradus şi în limba germană, a cărui dragoste pentru lumea întreagă m-a mişcat profund. Dar momentul esenţial a fost când am citit Pelerinul rus, o carte despre un călugăr rus anonim care învaţă să practice rugăciunea inimii. M-a influenţat foarte mult. Am rămas impresionat de rugăciunea aceasta a lui Iisus şi am început să o spun şi eu. Atunci m-am întâlnit, de fapt, cu adâncul ortodoxiei. Ceea ce am trăit atunci nu am mai trăit niciodată. Dulceaţa aceea a rugăciunii inimii, bucuria nesfârşită a întâlnirii cu Hristos în adâncul inimii mele, legătura personală cu Dumnezeu, pe care nu o avem decât în ortodoxie, mai ales prin rugăciunea lui Iisus, toate acestea mi-au adeverit că ajunsesem la capătul căutărilor mele. Aşa că m-am decis să revin în România, ca să mă botez ortodox şi să mă adâncesc în această rugăciune. Părintele Policarp de la Radu Vodă mi-a spus să mai aştept, să mă pregătesc, să mai citesc anumite lucruri. Am rămas în contact cu el şi, la un moment dat, mi-a zis că, dacă sunt hotărât, să revin de Crăciun. Şi aşa a fost! Am venit în vacanţa de Crăciun şi am primit botezul ortodox la Mânăstirea Radu Vodă, chiar în ziua de 25 decembrie. Am renăscut duhovniceşte, în ziua în care S-a născut Dumnezeu pe pământ! Apoi m-am călugărit tot în această mânăstire.
>"Românii sunt un popor smerit"
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
- Părinte Chiril, de ce aţi ales România, între atâtea ţări ortodoxe? Puteaţi să mergeţi în Athos, patria călugărilor ortodocşi.
- De multe ori mi se pune această întrebare, de ce am ales ortodoxia românească şi nu pe cea grecească sau rusească, foarte prezente în Germania, de ce m-am stabilit la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti, în locul lavrelor athonite. Întotdeauna răspund că pentru mine a fost ceva firesc. Primul contact pe care l-am avut cu ortodoxia a fost prin români, aici, la Bucureşti, la Radu Vodă, unde am fost şi botezat. Aşa am căpătat o legătură foarte strânsă cu România ca ţară, dar şi cu românii, ca popor. Şi mi se pare că ortodoxia românească are ceva foarte smerit, foarte autentic, spre deosebire de ortodoxia slavă sau cea grecească. Bisericuţele româneşti, micuţe, delicate, au ceva deosebit faţă de megalomania celorlalţi, cum întâlnim de pildă în Rusia. Nu vreau să critic aici bisericile ruseşti, dar acolo este un alt duh, iar mie îmi place duhul acesta smerit, pe care îl găsim aici, în România. Poporul român nu poate fi despărţit de biserică, pentru că nici biserica nu e nimic fără popor. Aici nu numai clădirile, ci şi poporul este foarte smerit. Chiar şi când studiezi istoria României realizezi că ai de-a face cu un popor smerit. Iar smerenia, o ştie oricine, este cea mai importantă virtute a creştinului, pe care se clădesc toate celelalte virtuţi, care se împlinesc în iubire.
O pasăre care zboară spre Dumnezeu
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
- Suntem în perioada de pregătire pentru Învierea Mântuitorului. Dacă ar fi să faceţi o comparaţie între pregătirea care există la dumneavoastră, în bisericile protestante din Germania, şi pregătirea pe care o simţiţi aici, care ar fi diferenţele?
- Nu prea a existat o pregătire pentru Învierea Domnului în biserica luterană, cel puţin în comunitatea mea - poate altundeva, în Bavaria catolică, dar altfel. În Apus nu mai există deloc postul, iar la protestanţi s-a desfiinţat spovedania, toate elementele acestea care ne ajută să ne pregătim pentru Învierea Domnului. Germania este acum o ţară secularizată şi Învierea Domnului vine mai degrabă ca un prilej de vacanţă - lumea pleacă la ţară, la plimbare.
În schimb aici, în România, simt că tot poporul urcă împreună spre evenimentul acesta al Învierii. La Mânăstirea Radu Vodă, avem biserica plină în timpul postului, vine lumea să se spovedească, să se pregătească, să postească, şi ne întreabă mereu cum poţi să fii mai bun, cum poţi să te apropii mai mult de Dumnezeu. Sunt şi tineri, şi bătrâni, tot felul de oameni care vin aici şi simt nevoia asta, să se apropie de Dumnezeu.
Apoi, mai sunt şi slujbele care în această perioadă mi se par cele mai frumoase din tot anul. Ele ne fac să conştientizăm starea noastră de păcătoşi, dar nu ne lasă acolo, ne arată şi cum să ne ridicăm, cum să devenim mai buni, şi asta îmi place foarte mult. Noi, călugării, în această perioadă, încercăm să postim mai mult, să ne rugăm mai mult, să vorbim mai puţin, ceea ce creează o stare de aşteptare a Paştilor, de tensiune duhovnicească în mânăstire, o stare foarte frumoasă.
- În aşteptarea Învierii, monahii obişnuiesc să ţină post negru. Nu vi se pare prea greu? Românii au această obişnuinţă încă din anii copilăriei.
- E o experienţă fantastică, pe care nu am trăit-o decât atunci când am devenit ortodox. Mi se pare că atunci când ajunezi dai jos tot bagajul acesta inutil pe care îl cari cu tine, te simţi ca o pasăre care zboară, devii mult mai uşor. E mult mai uşor atunci să-ţi duci gândul la Dumnezeu, pentru că nu te mai apasă nimic altceva. Pentru că, în fond, de asta mergem la mânăstire, ca să putem să ne concentrăm doar pe relaţia noastră cu Dumnezeu. Dar trebuie să avem în vedere în primul rând că noi nu suntem făcuţi pentru post, ci postul este făcut pentru noi, să ne ajute. Adică, nu postim ca să postim, ci postim ca să ne ajute pe calea aceasta de apropiere faţă de Hristos. Este ca o armă de luptă pe care ne-a dat-o Dumnezeu pentru a birui în lupta aceasta cu patimile.
- Părinte Chiril, la finalul dialogului nostru aş vrea să ştiu dacă în ortodoxie aţi găsit răspunsul la întrebarea care v-a pus pe jar. De ce există suferinţă în lume?
- Eu cred că există suferinţă pentru că cel mai mare dar pe care l-a făcut Dumnezeu omului este libertatea. Dar noi nu ne folosim libertatea pentru a-L cunoaşte mai mult pe Dumnezeu, noi o
Călugărul neamţ, de la Mânăstirea Radu Vodă din Bucureşti
Turnul intrarii în mânăstire
folosim pentru a da frâu liber patimilor noastre. Iar Dumnezeu nu vrea să încalce libertatea noastră. Dacă noi alegem să nu fim cu Dumnezeu, El ne respectă decizia. Deci, răul există în lume pentru că noi îl alegem şi-l răspândim.
În ceea ce o priveşte pe fetiţa aceea nevinovată din India, nu ştiu, nu am găsit nici până acum un răspuns la întrebarea de ce a permis Dumnezeu ca ea să sufere atât de mult şi să moară? Dar ştiu un lucru din proprie experienţă, că Hristos, Dumnezeul creştinilor, depăşeşte dreptatea prin dragoste, şi asta mi se pare un lucru extraordinar. Şi chiar dacă nu pot să înţeleg de ce a trebuit să moară fata aceea, totuşi, am toată încrederea în dragostea lui Dumnezeu pentru ea şi pentru lumea toată, pentru că am simţit această iubire pe viu, în inima mea.
Fotografii: părintele Chiril Karthaus şi Cristian Curte
joi, 8 ianuarie 2015
Miracolele creştine din România ale ultimului secol
http://www.efemeride.ro/miracolele-crestine-din-romania-ale-ultimului-secol
Nu numai în vremea când a trăit Iisus, ci şi în zilele noastre se petrec minuni, fenomene inexplicabile pentru ştiinţă, dar posibile prin puterea divină. Vindecători cu puteri miraculoase, ape tămăduitoare, apariţii sfinte, stigmate, icoane făcătoare de minuni, voci care transmit omenirii mesaje din partea Atotputernicului. Astfel de miracole se întâmplă şi în România.
Lumina sfântă a ortodocşilor
Cea mai grozavă minune din zilele noastre, cu cea mai mare vechime în istoria creştinătăţii, se întâmplă la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. An de an, de Paştele Ortodox, focul divin se coboară din cer şi aprinde candelele din biserica în care sunt adăpostite Golgota (micul deal pe care a fost răstignit Iisus) şi „mormântul cel nefolosit“ unde a fost aşezat trupul mort al lui Iisus, aşa cum scrie în Evanghelie. Sfânta Lumină se aprinde pe Mormânt între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari. Sfântul Mormânt este controlat încă din noaptea Vinerii Mari, după prohod, de către poliţişti civili necreştini: un arab, un turc şi un reprezentant din partea statului Israel. Apoi se sting toate luminile şi se sigiliează uşa cu două peceţi mari, benzi de pânză albă cu sigilii din miere şi ceară. Gardienii ramân de pază la uşa Mormântului până când se aprinde Sfânta Lumină.
Miracolul de la Ierusalim
Patriarhul Diodorus I, cel care are sfânta misiune de a intra în Mormânt spune rugăciunile care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor. „Câteodată aştept câteva minute, dar, în mod obişnuit, minunea se întâmplă imediat după ce am spus rugăciunile. Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Iisus se revarsă o lumină nedefinită, cu o tentă albăstrie, dar culoarea se poate schimba şi poate lua multe nuanţe. Nu poate fi descrisă cu cuvinte omeneşti. Lumina răsare din piatră ca ceaţa care se ridică deasupra unui lac, piatra pare fi acoperită de un nor, dar este lumină. Lumina se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă doar piatra, alteori luminează tot Mormântul, aşa încât oamenii de afară văd Mormântul plin de lumină”, mărturiseşte patriarhul. Miracolul nu se limitează doar la ceea ce se întâmplă în interiorul Mormântului. Mulţi credincioşi declară că lumânările pe care le ţin în mână se aprind de la sine. Flacăra albastră poate fi văzută deplasându-se în diferite locuri prin Biserică. Este însoţită de un vuiet. Se manifestă sub forma unor sclipiri alb-albăstrii, ca şi cum milioane de aparate foto ar clipi în acelaşi timp. Oamenii încep să plângă emoţionaţi.
Viziunea de la Maglavit
În România, dovezi de iubire ale lui Dumnezeu s-au semnalat de-a lungul timpului în mai multe zone. El este cel care i-a investit pe oameni simpli, dar credincioşi, cu puteri supranaturale. În 1935, la 10 km de Calafat, în comuna Maglavit, făcea vâlvă un cioban clarvăzător. Lui Petrache Lupu i se arătase Dumnezeu, pe câmp, sub forma unui bătrân îmbrăcat în alb. Tânărul de 17 ani a încercat s-o ia la fugă, dar s-a împiedicat. Dumnezeu i-a vorbit ciobănaşului. I-a spus să se ducă în sat, la preotul Nicoale Bobin şi să-i povestească ce s-a întâmplat. Petrache n-a ascultat. Peste o săptămână, Dumnezeu i s-a arătat din nou, dar ciobanul tot n-a transmis mesajul. Următoarea vineri, doi săteni l-au văzut pe Petrache vorbind de unul singur. Apoi, împins de o forţă nevăzută, a căzut peste lapte. Mărturisindu-le că a avut o viziune, oamenii l-au crezut şi vestea s-a întins.
Ciobanul proroc
Românii au venit în pelerinaj din toate colţurile ţării, ca să asculte îndemnul la pocăinţă transmis de Dumnezeu prin gura lui Petrache. Minunile au început să curgă la Maglavit. Ologii îşi aruncau cârjele, orbii vedeau din nou lumina soarelui, după ce stăteau sub salcia plângătoare unde s-a arătat minunea. În timpul războiului, Petrache Lupu a ajuns la Cotul Donului pentru a sfinţi trupele române, din ordinul personal al lui Antonescu. Tot aici, a prorocit sfârşitul războiului. Securitatea l-a ridicat de-a lungul anilor de mai multe ori pe Sfântul din Maglavit, l-a bătut, dar Petrache a supravieţuit. Nimeni n-a îndrăznit să taie salcia tămăduitoare. Neurologul Gheorghe Marinescu şi profesorul Parhon l-au consultat pe cioban şi l-au declarat perfect sănătos.
Minunea din Şchei
În Braşov, acum 3 ani, avea să se petreacă o altă minune. Două icoane din casa unei credincioase din Şchei au plâns. Magdalena Sandu a văzut cum, din ochiul stâng al Maicii Domnului izvorâse o lacrimă. La scurt timp, au izvorât lacrimi şi din ochii lui Iisus, din cealaltă icoană. I-a telefonat celui care pictase icoanele, părintele Visarion din Comarnic. Preotul s-a minunat şi le-a cerut să atingă lacrimile, să se convingă că nu e o năzărire. În scurt timp, părintele Gherasim, prim-ucenic al părintelui Visarion, a venit în Braşov, întâlnindu-se în casa binecuvântată de Dumnezeu cu alţi prelaţi ai bisericii. Protopopul Zenovie Moşoiu al Braşovului a îngenunchiat. Atunci, şiroaiele de lacrimi ale Mântuitorului s-au transformat în lacrimi de mir. Întâmplarea a făcut ca în acea casă să existe o cameră de filmat. Viorica a imortalizat pe peliculă ambele momente: lacrimile de apă şi lacrimile de mir. Icoanele au plâns până seara târziu, sub ochii tuturor. Pe 30 noiembrie 2004, icoanele au fost luate de către reprezentanţii bisericii. Au fost studiate la Bucureşti, Târgovişte şi alte oraşe, apoi s-au întors în Braşov. Acum, sunt expuse la Biserica SfântulIoan Botezătorul din Craiter. Icoane cu Maica Domnului care au plâns mai există în România. Este însă pentru prima oară la noi când plânge însuşi Mântuitorul.
Crucea izvorâtoare de mir
La Roman, în luna iunie a anului 1998, în mijlocul unui butuc de fag despicat cu toporul s-au ivit două cruci. O bătrână tăia lemne de foc, când a dat peste minune. Preoţii au decis că e un semn de la Dumnezeu. Închise într-o vitrină de sticlă, cele două bucăţi de lemn cu chipul Sfintei Cruci sunt aşezate acum la loc de mare cinste, în biserica Precista Mică din Roman. Astfel de cruci au mai apărut şi în trunchiurile altor copaci. Veche de aproape jumătate de secol şi pomenită de mai toţi marii noştri istorici, Crucea de la Coslogeni este o minune recunoscută de toţi creştinii. Legenda spune că un om s-a trezit ţintuit locului, iar boii au refuzat să mai meargă. A înnoptat în câmp şi a avut un vis în care un înger îi spunea că acolo se află îngropat un mare sfânt. A doua zi, săpând la rădăcina copacului, ţăranul a găsit o cruce de piatră de doi metri. Prima minune s-a săvârşit atunci când o fată mută şi-a recăpătat graiul după ce a dormit o noapte lângă cruce. Crucea e şi astăzi o enigmă. În zile anume hotărîte de Dumnezeu, din două puncte aflate pe braţele Crucii, cam în locul unde s-ar imagina cuiele ţintuite pe mâinile Mântuitorului, se prelinge mir. Cei care s-au uns cu acest mir s-au tămăduit.
Purtătorii rănilor lui Iisus
Semne ale crucificării s-au arătat şi pe corpul oamenilor, în locurile unde au fost rănile lui Iisus. În preajma sărbătorilor de Paşte, stigmatele celor aleşi de Dumnezeu încep să sângereze. În cazurile reale de stigmatizare, rănile sunt adânci şi pot chiar perfora mâinile sau picioarele. Sângerările sunt abundente. Rănile emană adesea un miros plăcut, de flori. Stigmatele sunt însoţite de dureri cumplite. Rănile nu se infectează, dar nici nu răspund la tratamentele medicale. Începând cu 1982, într-o casă din Damasc, dintr-o copie a icoanei Fecioarei Maria şi din corpul Myrnei Nazzour a început să curgă ulei. Pe palmele şi picioarele femeii au apărut semnele crucificării. Specialiştii din mai multe ţări au analizat compoziţia uleiului. Rezultatele de laborator au fost aceleaşi: din corpul ei iese ulei de măsline 100%. Fecioara Maria i s-a arătat Myrnei de multe ori comunicându-i mesaje pentru binele omenirii. Numai în anii în care Paştele ortodox şi cel catolic s-au sărbătorit în aceeaşi zi, rănile s-au închis de la sine. Fenomenul a fost confirmat de chirurgi. Preotul italian Padre Pio a sângerat 50 de ani. El avea şi darul tămăduirii, dar şi al prorocirii. I-a spus lui Karol Wojtyla, pe când era doar un tânăr preot: „Vei deveni Papă“. Se spune că pe planetă există în permanenţă 12 purtători de stigmate, în viaţă. Vaticanul a consemnat aproximativ 500 de cazuri până în prezent, din care a santificat doar 62.
Minunea de la Seuca
Şi românca Rozalia Marian din Seuca a primit mesaje divine. Ea a fost aleasă în 1999 de Fecioara Maria ca să transmită îndemnul Ei la dragoste şi înţelegere între oameni. Mai mult chiar, binecuvântând fântâna din curtea familiei Marian, harul vindecător al Maicii Domnului a început să lucreze. O bătrână s-a vindecat de cataractă doar spălându-şi ochii cu apa din fântână. Alţii s-au vindecat de paralizie, boli de piele, cancere, şi-au găsit slujbe, iar satul a fost protejat de inundaţii şi grindină, deşi cele vecine au fost crunt lovite. Maica Rozalia Marian este nevăzătoare şi suferă de diabet. Dar o vede cu ochii minţii pe Maica Domnului care ne porunceşte să mergem la biserică şi să formăm un grup de rugăciune, format din 7 catolici şi 7 ortodocşi, pentru iertarea păcatelor şi întoarcerea la credinţă a celor rătăciţi. „Dragi copii, căutaţi-L pe Fiul meu cel Sfânt. Rugaţi-vă zi si noapte, veniţi dragi copii, veniţi aici, multe haruri veţi primi, nu vă temeţi, Satana nu vă poate face nimic dacă sunteţi înarmaţi cu arma rugăciunii“, este unul din mesajele trimise nouă de Maica Sfântă.
Părintele vindecător de la Sâmbăta
Dar cele mai multe şi mai inexplicabile tămăduiri se petrec în Săptămâna Luminată, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. În România există peste 200 de izvoare tămăduitoare. Una dintre ele se află la Sâmbăta de Sus. Fântâna „Izvorul Tămăduirii“, atestată documentar din secolul XVI, a adunat în jurul ei, de-a lungul timpului, multe întâmplări miraculoase şi legende. Credincioşii fac adevărate pelerinaje la această fântână a cărei apă vindecă şi cele mai incurabile boli. Unul din călugării care au slujit la Mănăstirea Sîmbăta se spune că a făcut minuni vindecând suferinzi. Părintele Arsenie Boca (1910 – 1989) socotea că boala apare în suflet şi din suflet ricoşează în trup. Mulţi oameni s-au întors spre credinţă, după ce au fost vindecaţi de harul părintelui Arsenie. Au fost cazuri în care cancerul a fost vindecat pe loc, acolo, în biserică.
Tămăduiri în Piatra Craiului
Schitul din Munţii Piatra Craiului este renumit pentru puterea lui tămăduitoare. Tânărul monah Ioanichie, luminat de părintele Cleopa, a refăcut bisericuţa săpată în stâncă. Pe drumul către mănăstirea Colţul Chiliilor, într-o poiană, se află şi un izvor cu apă vindecătoare, ce-a tămăduit o mulţime de oameni bolnavi. Credinţa veche de secole a zărneştenilor este că „veneticul care soarbe cu poftă din apa cristalină a izvorului nu va uita niciodată Colţul Chiliilor, iar de are vreo boală, se va tămădui“. Biserica din peşteră e ocrotită de Sfântul Pantelimon, patronul munţilor şi al animalelor. Se mai spune că însuşi faptul că, rezistând la slujbă în frigul din biserică, oamenii îşi vindecă sufletele şi bolile trupeşti.
Moaşte făcătoare de minuni
Un miracol de netăgăduit al creştinilor de pretutindeni este şi păstrarea trupului întreg după moarte, fără să putrezească. Prin viaţa lor plină de pilde, cei ce au urmat în dreapta credinţă pe Mântuitorul Hristos şi nu s-au abătut de la poruncile Lui se învrednicesc de darul îndumnezeirii. Aceştia sunt sfinţii, ale căror trupuri se păstrează intacte peste timp. Moaştele sunt înzestrate şi cu darul tămăduirii, cine le atinge se însănătoşeşte. Totul depăşeşte logica şi limitele înţelegerii noastre. Dar puterea acestor oase este reală. Aşa se întâmplă în cazul moaştelor Sfintei Paraschiva de la Iaşi, Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfântul Dimitrie cel Nou din Bucureşti, Sfântul Mina din Bucureşti, Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeş, Sfântul Grigore de la Costeşti, Sfântul Daniil Sihastru de la Voroneţ, Sfântul Iararh Calinic de la Cernica. Dincolo de mormânt aceşti sfinţi îşi dovedesc harul de a vindeca, în numele credinţei.
Fără explicaţie ştiinţifică
Petrache_Lupu
Icoanele sau statuile plângătoare constituie una din enigmele pe care nici ştiinţa modernă nu le poate explica. Fenomenul se petrece în cele mai diverse locuri din lume, în lăcaşuri de cult sau în casele oamenilor simpli, la icoane vechi sau recente, iar lacrimile sunt de apă, sânge sau mir. Lichidul izvorât din ochii sfinţilor se spune că este tămăduitor. S-au înregistrat cazuri de vindecare a orbirii, astmului şi chiar a unor boli grave. La insistenţa reprezentanţilor bisericii, vindecările au fost certificate de medici. S-au semnalau şi zeci de cazuri de reînnoire a icoanelor în care chipul lor întunecat s-a înseninat, schimbându-şi expresia. Se spune că icoanele nu plâng fără rost. Ele vestesc o nenorocire sau un eveniment crucial la nivel naţional sau chiar mondial. Începutul conflictului din Cecenia a fost semnalat prin lacrimile a două icoane din cătunul Zelenciuk: „Grabnic Folositoarea“ şi „Maica Domnului de Iveria“. În Ucraina, există o icoană a Mântuitorului care plânge continuu din 1998 cu lacrimi de sânge, încât, pe pieptul lui s-a format o adevărată crustă sângerie. Analizele au relevat faptul că este vorba de aceeaşi grupă sanguină cu cea impregnată în Giulgiul de la Torino. Icoana Maicii Domnului de Iveria din Montreal este continuu izvorâtoare de mir, din 1982.
Monitorulexpres
Abonați-vă la:
Postări (Atom)